„Komunalac-Petrinja“ bogatiji za dva nova specijalizirana vozila – kamiona smećara.

Objava: 15.02.2022

Komunalac Petrinja d.o.o. je ojačao svoje poslovne kapacitete nabavkom 2 specijalizirana kamiona „smećara“ za odvojeno sakupljanje otpada uz financijsku subvenciju europskog Kohezijskog fonda. Ukupna vrijednost projekta određena je u iznosu od 2.441.574,75 kuna dok su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 1.353.747,76 kuna. Svrha projekta je doprinijeti povećanju odvojenog prikupljanja komunalnog otpada na području grada Petrinje i smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalištu Taborište.

Ovi kamioni omogućavaju kvalitetan tehnološki rad, a primarna svrha nabavke „kamiona smećara“ je odvojeno sakupljanje komponenti komunalnog otpada i to biorazgradivog otpada, ambalažnog stakla, papira i kartona te miješane ambalaže čime se zadovoljila svrha projekta.

Već prvu punu godinu nakon nabavke vozila, Komunalac Petrinja je odvojeno sakupio oko 500 tona biorazgradivog otpada, a iduću godinu oko 650 tona. Zahvaljujući pozitivnom odazivu građana i ekološkoj osviještenosti, pilot projekt sakupljanja biootpada je postao redovno sakupljanje biootpada u sklopu javne usluge. Nabavom manjeg vozila omogućeno je sakupljanje biootpada, ali i ambalažnog materijala te papirne komponente otpada u povećanom postotku od oko 10% kako je i bilo planirano.

Bitno je napomenuti da gospodarenje otpadom započinje već u kućanstvu postulatom „spriječi nastanak otpada“ - najpoželjnijim ponašanjem i to sprječavanjem proizvodnje otpada. Savjetujemo da pri kupnji birate proizvode u ekološki prihvatljivoj ambalaži - potaknite proizvođače da u dizajniranju ambalaže vode računa o okolišu. Preporuča se racionalna kupovina, birajte jedno veće pakiranje umjesto više manjih, po mogućnosti kupujte proizvode u rinfuzi umjesto u pojedinačnim pakiranjima te naposljetku koristite proizvode višekratno i izbjegavajte bacanje hrane.

Ponovna upotreba drugi je najpoželjniji oblik postupanja s otpadom, odmah nakon sprječavanja nastanka otpada. Idući korak u hijerarhiji gospodarenja otpadom je recikliranje - pretvaranje sakupljenih proizvoda u materijale iz kojih će nastati novi proizvodi. Nadalje, energetska oporaba je postupak u kojem se otpad koristi za dobivanje električne ili toplinske energije.

Recikliranje je pretvaranje sakupljenih proizvoda u materijale iz kojih će nastati novi proizvodi. Uz oporabu ne trošimo neobnovljive prirodne resurse, ne onečišćujemo okoliš i razvijamo gospodarstvo. Oporabom smanjujemo emisiju stakleničkih plinova i ukupni utrošak energije.

Ako se ne mogu  primijeniti navedena načela gospodarenja otpadom, otpad se odlaže na odlagališta i opterećuje prirodu i okoliš u kojem obitavamo.