„Otpad odijeli – prirodu razveseli“

Objava: 08.02.2023

Održana informativna aktivnost u dječjem vrtiću Petrinjčica

vezana za gospodarenje otpadom pod nazivom „Otpad odijeli – prirodu razveseli“

 

 

Grad Petrinja u suradnji s Komunalcem Petrinja d.o.o. započeo je s provedbom informativnih aktivnosti u vezi gospodarenja otpadom na svom području.

 

Edukativna aktivnost o sustavu gospodarenjem otpadom održana je u Dječjem vrtiću Petrinjčica, u objektu Izvor s dječjom skupinom Lavići (odgojiteljice: Dubravka Gobac, Zdravka Repac) te u objektu Kapljica s dječjom skupinom Medvjedići (odgajateljice: Tea Ćosić, Sanja Zagorac).

 

Edukacija je provedena s djecom predškolskog uzrasta koja predstavljaju budućnost našeg Grada, a koji najlakše mogu usvojiti dobre navike i prenijeti ih svojim ukućanima.

 

Cilj radionica je djeci što kvalitetnije približiti tematiku gospodarenja otpadom, a isto je zamišljeno kroz četiri podteme projekta:

  • sprječavanje nastanka otpada,
  • odvojeno prikupljanje,
  • kućno kompostiranje otpada,
  • ponovna upotreba predmeta.

U vrtićima se kontinuirano provode aktivnosti u kojima se djeca uče na koji način ponovno upotrijebiti predmete koje primamo „zdravo za gotovo“.

 

Kroz ovaj projekt djeca prihvaćaju brigu za okoliš kao bitnu zadaću koja je na svima nama.

 

U sklopu radionice, kroz igru, djeca su izradila edukativno informativne plakate za koje je Grad Petrinja izradio jumbo plakate i postavio na 3 lokacije na području Grada Petrinje i to u Ulici Stjepana Radića i Zagrebačkoj ulici u Petrinji te u Ulici Ante Starčevića u Mošćenici.

 

U sklopu provođenja aktivnosti djeca su na poklon dobila male platnene vrećice koje su zatim sama oslikala i ukrasila te bojanke osmišljene na temu recikliranja otpada.

 

Ulica Stjepana Radića, Petrinja

 

 

Zagrebačka ulica, Petrinja

 

 

 

Ante Starčevića, Mošćenica

 

 

Informativne aktivnosti provedene su u skladu s odredbama članka 114. Zakona o gospodarenju otpadom („Narodne novine“, broj 84/21).